top of page

Houthaarden

Houthaarden bieden naast warmte ook een gezellige factor met zich mee. Een houthaard ruik, hoor en voel je. De nieuwste houthaarden hebben een geïsoleerde verbrandingsruimte en vaak ook een begrensde luchttoevoer. Daarnaast werken ze allemaal met een tertiaire verbranding, die ervoor zorgt dat de verbranding zo compleet als mogelijk is. Hierdoor heeft een houtkachel een veel hoger rendement dan een open haard. Met het gebruik van een houthaard ben je tevens onafhankelijk van andere warmtebronnen.

Leuke weetjes

Houthaarden op CV

Houthaarden zijn aansluitbaar op een CV-installatie die naast stralingswarmte in de ruimte ook water opwarmen door elementen die zich in de brandkamer bevinden. Dit warme water kan opgeslagen worden in een boiler of buffervat en op zijn beurt gebruikt worden in verschillende toepassingen van warmteverspreiding. Heeft u vragen over een houthaard op CV, contacteer onze experten gerust!

Gekeurde toestellen

De houthaarden die we bij Dierckx Haarden verdelen zijn allemaal reeds gekeurd voor de komende wetgevingen. Een verbod op houtkachels - waarover er in de media ooit wel gespeculeerd wordt - komt er niet. Moderne houthaarden hebben zo’n vernuftig verbrandingssysteem dat zij nauwelijks schadelijke stoffen uitstoten, waardoor ze voldoen aan de strenge normen. Een moderne houthaard stoot tot 100 keer minder uit dan een open haard van vroeger. 

Warmteopslag

Sommige houthaarden zijn ontworpen met warmteopslagsystemen (bv. accumulatieringen of spekstenen zijwanden) waarbij warmte wordt opgeslagen in stenen of keramische materialen en geleidelijk wordt vrijgegeven. Dit zorgt voor een langdurige en gelijkmatige warmteverspreiding, zelfs nadat het vuur is uitgegaan.

Merken

Barbas
Jidé
Nordic Fire
TermaTech
Flam
Bodart & Gonay
Dovre
Saey
Jolly Mec
bottom of page